pirmdiena, 2007. gada 17. septembris

40 alus mucas.

Gandrīz visi, kas ir kaut reizi turējuši rokā kārtis, noteikti zina spēli, kas saucās "Atmiņa" vai kaut kā tamlīdzīgi. Spēles princips ir pavisam vienkāršs: lielā četrstūrī tiek izlikta visa kāršu kava, ar muguriņām uz augšu, protams, un pēc tam pa divām verot vaļā, tiek vāktas nost "vienādās" kārtis (abi tumšie kalpi, abi gaišie kungi, etc.) Uzvar tas, kurš savācis visvairāk pāru.

Spēle "40 alus mucas" (40 barrels of beer) varētu būt "Atmiņas" ūberadvancētais variants, jo šai spēlē kāršu pozīciju atcerēšanās ir izvērsta jau trīs dimensijās.

Setup: Katrs no spēlētājiem (2 - 4 spēlētāji) paņem rokā četras kārtis, kuras, protams, citiem nerāda. Pēc tam uz galda trīs rindās (vai kolonnās, whatever) tiek izkārtotas deviņas kārtis ar bildi uz leju. Atlikušo kavu noliek sasniedzamā attālumā.

Gameplay: Ja jau spēle līdzīga "atmiņai" tad jāsāk atklāt uz galda esošās kārtis. Spēlētājs vispirms izvēlas vienu kārti no rokas un atklāj to pārējiem spēlētājiem un novieto šo kārti ar bildi uz leju zem, kādas brīvi izvēlētas galda kārts un apgriež attiecīgo kārti (to zem, kuras nolika) ar bildi uz augšu. Rezultātā uz galda ir viena atklāta un viena zināma, bet aizklāta kārts.. tikai do dies' to atcerēties. :)

Šādā veidā gājieni turpinās pa apli pulksteņa rādītāja virzienā. Spēles gaitā savu kārti drīkst (un bieži vien pat ir vēlams) novietot zem jau atklātas kārts. Tas notiek tā - spēlētājs izvēlas kārti no savas rokas un novieto ar muguriņu uz augšu, zem kādas no jau esošajām kauzdītēm, ja virsējā kārts ir atklāta, tad to tādā pašā veidā (ar muguriņu uz augšu) novieto zem savas tikko noliktās kārts un atklāj nākamo kārti, kas ir kaudzītes augšpusē. Tādā veidā uz galda veidojas kāršu kaudzītes, kurām virsējā kārts ir atklāta, bet visas pārējās guļ ar bildi uz leju.

Tiklīdz spēlētājam rokā atliek tikai viena kārts, viņš no atlikušās kavas paņem vēl trīs kārtis, tādā veidā rokā nekad nebūs mazāk pa divām kārtīm.

Kurš tad uzvar? Uzvarēt var divos veidos - no atklātajām kārtīm kopsummā izveidojot uz galda 40 punktus, vai arī kad visi pārējie ir zaudējuši. Zaudējis esi tad, ja uz galda kopsummā izveidojas punktu skaits, kurā ir vairāk pa 40 punktiem. Tādā gadījumā nākamajam spēlētājam, lai nezaudētu, ir jāpanāk, lai uz galda atkal ir 40 vai mazāk par 40 punktiem.

Punktu skaitīšana: Katras kārts vērtība ir vienāda ar skaitļa vērtību, kas uz tās rakstīts. Tālāk attiecīgi kalps - 11, dāma -12, kungs - 13, bet dūzis pēc izvēles - 14 vai 1. Dūža punktu daudzumu nosaka spēlētājs sava gājiena laikā.

Leģenda: Kāda velna pēc šī spēle saucas 40 alus mucas? Autora dotā leģenda ir vienkārša - visi spēlētāji ir krāvēji, kuriem vagonā ir jākrauj alus mucas. Vagons sēj noturēt tieši 40 mucas, ja iekrauj pa daudz, tad vagons salūzt un priekšnieks ir ļoti ļoti ļaunatminīgs. Diemžēl pašiem krāvējiem ir gadījies dažas mucas pašiem patukšot, tādēļ viņi ir nedaudz apjukuši un pašiem nav īsti skaidrs, ko ellē ratā viņi dara.

Manuprāt burvīga spēle arī tiem, kas parasti kārtis nespēlē un pat apgalvo, ka viņiem tas nepatīkot. Fantastiski trennē atmiņu, princips ir viegli saprotams, bet tajā pašā laikā pati spēlēšana ir aizraujoša. Ideāla gadījumos, kad kāds no spēlētājiem zoli neprot, bet "Ēzeļi" liekas pārāk vieglprātīga priekš esošās kompānijas. Enjoy! ;)

Nav komentāru: